Hoe is de opbouw van Notion met pagina’s?

image
Als je net een account hebt aangemaakt, zie je in de sidebar een aantal titels staan die Notion heeft aangemaakt. Verder is het aan jou hoe je Notion inricht. Om dat goed te kunnen doen, is het wel belangrijk dat je snapt hoe Notion opgebouwd is. Daar gaat dit artikel over. En meteen één groot voordeel, je kunt heel makkelijk de structuur omzetten door een pagina te verplaatsen. Dus no worries wanneer je straks denkt ‘maar dan wil ik het anders’.

Pagina’s en blokken

De simpele uitleg is dat Notion alleen maar bestaat uit pagina’s. En een pagina bestaat uit blokken.

Notion als familie

Afb. 1. Vertakking van pagina’s en subpagina’s: ouders, kinderen en verder.
Afb. 1. Vertakking van pagina’s en subpagina’s: ouders, kinderen en verder.

Je kunt de structuur van Notion vergelijken met een familie. Een eerste pagina kun je dan zien als ouder. Op iedere pagina kun je bepalen wat je erop zet, zoals tekst, een afbeelding of een video. Of weer een nieuwe pagina, dat is dan het kind. Alles dat je invoegt op een pagina is een blok. Over de blokken lees je in dit artikel meer. Nu focussen we ons verder op de pagina’s.

Ouder - kind

We hebben de ouderpagina met daarop de kinderpagina (subpage). Deze kinderpagina kun je weer openen en weer een nieuwe pagina op aanmaken. Om in de familie te blijven, het kleinkind. Dit kun je oneindig doorzetten. In de lengte en in de breedte. Meerdere ouders is geen probleem en het aantal generaties zit ook geen beperking op.

Behalve als je op een trialperiode zit voor een businesspakket.

Vertaling naar Notion zelf

Als we dit nu vertalen naar Notion zelf, in de sidebar zie je op het eerste gezicht de ouders. Als je het driehoekje (toggle) openklikt, zie je de structuur van de pagina’s. Zoals in de afbeelding hieronder (afb. 2).

Ieder bovenliggende pagina die je opent, zie je de volgende pagina (zie afbeelding 3, 4 en 5). Op afbeelding 3 is ‘ouder’ de titel van de pagina, kind is de subpagina. Waarbij ‘kind’ de titel is van die pagina, zoals je ziet in afbeelding 4.

Over waarom het symbool voor achterkleinkind in afbeelding 5 leeg is, lees je in dit artikel.

Afb 2. Ouder-kind structuur zoals je het in de sidebar ziet.
Afb 2. Ouder-kind structuur zoals je het in de sidebar ziet.
Afb. 3. Ouder-kind
Afb. 3. Ouder-kind
Afb. 4. Kind-kleinkind
Afb. 4. Kind-kleinkind
Afb. 5 Kleinkind-achterkleinkind
Afb. 5 Kleinkind-achterkleinkind

Database op een pagina

Op een pagina kun je ook een database maken. Een database bestaat uit allemaal rijen, waarbij iedere rij ook een pagina is. En ook op die pagina’s, kun je weer nieuwe pagina’s maken. Om de vergelijking met de familie door te trekken, een database bestaat uit pagina’s die bij elkaar horen, met dezelfde eigenschappen. Maar die eigenschappen kunnen wel van elkaar verschillen. Te vergelijken met twee-eiigen tweelingen.

← Vorig artikel