Notion bestaat uit pagina’s en pagina’s bestaan uit blokken. Dat is de snelle uitleg over de opbouw van Notion die we al eerder hebben gezien. In het eerder genoemde artikel zijn we ingegaan op de pagina’s. Nu gaan we juist verder op de blokken. Wat kun je nou met die blokken en hoe vul je daar een pagina mee.
Video
Inleiding
Een aparte regel is sowieso een blok. Vergelijk blokken ook met je website, als je die bijvoorbeeld via Wordpress maakt. Een website bouw je ook met een builder vaak op met blokken. Een blok in Notion herken je aan de 6 puntjes voor een blok, wanneer je er met je muis overheen gaat.
Hoe kun je een blok invoegen?
Een nieuw blok kun je op verschillende manieren invoeren.
- Door het { / } teken te typen.
- Door voor een ander blok te kiezen voor het - + teken -. Je nieuwe blok komt dan onder het bestaande blok.
- Door simpelweg na een nieuw blok op -enter- te drukken.
Het gedeelte tussen deze lijnen (de lijnen zijn ook blokken, namelijk ‘divider’), zijn 5 blokken. Als je de lijnen dus mee zou tellen, zijn het er 7.
Typen blokken
Wanneer je een nieuw blok toevoegt, krijg je een pop-up menu met alle opties die je hebt voor de invuling van een blok.
Ik ga de meest gebruikte hieronder noemen, met daarbij hoe je ze snel kunt invoeren.
Text
meteen ook de eerste optie die je ziet. Als je ergens gaat typen, ben je automatisch het blok met ‘text’ aan het vullen
Page
om een nieuwe pagina te maken. Meer daarover vind je in dit artikel.
List
voer je sneller in door een asterix {*} te typen (op je computer boven de 8) en dan een spatie. Deze opsomming bestaat uit verschillende blokken met list. Zoals je ook gewend bent van Word of Google Docs, werkt het hier ook. Als je in een opsomming zit, en je drukt op enter, dan vult Notion automatisch aan. Typ je daarna een tab, heb je ook een verspringing
- Met de 6 puntjes voor een list blok, zie je de optie ‘list format’ en kun je kiezen hoe je je opsomming eruit wil laten zien
To-do list
heel handig om snel een checklist te maken, krijg je door [ ] achter elkaar te typen (maar dan zonder de spatie ;-))
Heading 1, 2 en 3
om een titel te maken, krijg je snel door # voor heading 1, ## voor heading 2, ### voor heading 3. Na de # een spatie en je kunt de titel typen
De titels uit dit artikel ‘Hoe kun je een blok invoegen’ en ‘typen blokken’ zijn een heading 1, de verschillende typen blokken zijn een heading 2.
Numbered list
vergelijkbaar met list, maar dan met nummers.
Toggle
daarmee kun je blokken maken die je onder een toggle laat vallen. Vooral handig om een pagina overzichtelijk te houden. In de video laat ik deze functie zien.
Image
om een afbeelding toe te voegen. Je kunt deze ook slepen naar je Notion pagina vanuit een map op je computer of je bureaublad bijvoorbeeld.
Gallery, table, calendar, timeline, board
voor de verschillende weergaves van databases.
Dit is zeker niet een volledige lijst, mijn advies, scroll eens door de hele lijst heen en probeer er een aantal uit.
Hoe pas je een blok aan?
Je herkent een blok aan de 6 puntjes en het + teken dat voor een blok tevoorschijn komt, als je er met je muis overheen gaat (hoveren), zonder nog te klikken. Zoals gezegd kun je met de + een nieuw blok invoeren. Met de 6 puntjes komt er een menu, speciaal voor dat blok, zie afbeelding 3 en 4.
Afhankelijk van het type blok dat je gekozen hebt, zie je aanvullende opties. Bijvoorbeeld bij een afbeelding, zie je download en replace.
Een groot voordeel, je kunt een blok altijd omzetten via ‘turn into’ naar een ander type blok.
Wanneer je via deze optie voor ‘color’ kiest, gaat de kleur over het hele blok. Wil je dat niet? Dan selecteer je het gedeelte van een tekst die je anders wil, dan verschijnt er een eigen menu, zie afbeelding 5. Via de 3 puntjes op het einde van dit menu, opent zich hetzelfde menu als in afbeelding 4.
← Vorig artikel
Volgend artikel →